Leírás
A csicseriborsó jellemzői
A csicseriborsó a reformkonyha népszerű alapanyaga. Kitűnő növényi fehérjeforrás, így a vegán táplálkozást követők körében közkedvelt. Magas tápértékű és sokféleképpen felhasználható, ráadásul viszonylag jó áron lehet hozzájutni, ami még vonzóbbá teszi, hogy napi ételeink részévé tegyük.
- A csicseriborsó közel 20%-ban fehérjét tartalmaz.
- Megtalálható benne a B1- és B6-vitamin és folsav is.
- Kedvezően magas a kalcium, magnézium-, vas-, és cinktartalma is.
- Szelént is tartalmaz, ami jó hatással van a májműködésre és gyulladáscsökkentő hatású.
- Kalciumtartalma miatt jó csonterősítő.
- Karotint is tartalmaz, mely A- és E-vitaminként hasznosul.
- Magas a rosttartalma, így segíti az emésztést és a méreganyagok kiürülését. Csökkenti a vércukorszintet, és megszünteti a székrekedést.
- Fogyasztható levesnek, köretnek, salátákhoz, és pörkölve is finom csemege.
- Könnyebben emészthető, és jobb a biológiai értéke mint a babnak vagy a lencsének.
- Diétázóknak is jó választás, mivel kalóriatartalmához képest hosszú ideig tartó jóllakottságérzést ad.
A csicseriborsó konyhai felhasználása
Talán a legismertebb felhasználása a hummusz krém, melyet sokféle összetevő kombinációjából lehet készíteni. Az alapváltozathoz mindössze főtt csicseriborsó, olívaolaj, fokhagyma, só, bors és kevés citromlé kell. Ezeket összeturmixoljuk és már kész is a házi hummusz krémünk, amit további fűszerekkel és hozzávalókkal számtalan módon ízesíthetünk.
Jó alapanyaga lehet raguknak, köreteknek, salátáknak, krémleveseknek, fasírtoknak, krémeknek, sőt snacket és készíthetünk belőle.
Lisztje péksütemények adalékaként is felhasználható.
A csicseriborsó Kis-Ázsiából terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Ma már sok szubtrópusi vidéken termesztik, a származási helyén kívül még Dél-Amerikában is.
India nem csak a legnagyobb termelő, de a legnagyobb importőr is. Magyarországon csak kevés helyen termesztik, vetésterülete nem számottevő.
100 gramm csicseriborsó tápértéke:
Energia KJ-ban: 1545
Energia Kcal-ban: 364
Zsír: 6,04g
- amelyből telített zsírsav: 0,6g
Szénhidrát: 60,65g
- amelyből cukor: 10,7g
Fehérje: 19,3g
Só: <0,0005g
Csicseriborsós falafel recept - rövid videó
Receptek csicseriborsóval
Csicseriborsós egyben sült
Indiai csicseriborsó
Olcsó vegán csicseriborsós keksz
Fűszeres csicseriborsó-saláta
Sütőben sült zöldséges, csicseriborsós, krumplis lepénykék
"Nutella" csicseriborsóból
Csicseriborsós, mangós curry
Csicseriborsós csokikrémmel töltött pite
Csicseriborsó fasírt - még egy recept
Hozzávalók:
- 40 dkg csicseriborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 lenmag ''tojás''
- 1 csokor aprított petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt koriander
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál sütőpor
- olaj a kisütéshez
A csicseriborsót éjszakára ötszörös mennyiségû vízbe áztatjuk. Másnap lecsöpögtetjük, és turmixgépben megõröljük. Hozzáadunk 1 evőkanál vizet, a fűszereket és a többi hozzávalót és még néhány másodpercig turmixoljuk.
Fél órára félretesszük, majd kisebb gömböket formálunk belőle, miközben a felesleges nedvességet a kezünkkel kinyomkodjuk.
Viszonylag mély edényben az olajat közepes hőmérsékletűre hevítjük és a fasírtokat néhány perc alatt aranybarnára sütjük.
Cikkszám: 20084