Hántolt árpa (árpagyöngy / gersli) 400g
Legkisebb rendelhető mennyiség: 2!

Hántolt árpa (árpagyöngy / gersli) 400g

Elérhetőség: 218 db raktáron

A hántolt árpa (árpagyöngy vagy gersli) a gabonafélék között a legnagyobb mennyiségben tartalmaz nyomelemeket. Magas rosttartalmú. Fehérje: 11g / 100g

Raktáron

Kívánságlistára teszem
Legkisebb rendelhető mennyiség: 2!

Leírás


Hántolt árpa (gersli)

Az árpagyöngy  - más néven gersli -  méret szerint osztályozott hántolt árpa. Az árpaszemeket ma már hántolóüzemekben hántolják és osztályozzák.
Az árpa fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. Fontos tudni, hogy a gabonafélék közözött az árpa tartalmaz legnagyobb mennyiségben nyomelemeket. Gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban. Rendkívüli rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztőrendszer működésére, emellett nyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatású. Az árpagyöngy rendkívül sokoldalú gabonaféle: levesbetétnek, köretnek, rizottónak, kásának kitűnő, de dúsíthatunk vele főzelékféléket is. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetre.
Tibetben lisztet őrölnek belőle, Marokkóban sütemény alapanyaga, Japánban szépítőszerként fogyasztják. Azokon a vidékeken, ahol a gersli alapvető táplálék, a szívproblémák és a szívbetegségek szinte ismeretlenek.
Az árpa az északi tájakat kedvelő gabonafajta, a tibeti, közép-kínai  területek mindennapos tápláléka. A Himalájában még 4000 méteres magasság felett is megterem. Hazánkban főként Nyugat-Magyarországon termesztik és Erdélyben is honos.

100 gramm árpagyöngy tápértéke:

Energia KJ-ban: 1428
Energia Kcal-ban: 337
Zsír: 1,2g
- amelyből telített zsírsav: 0g
Szénhidrát: 73,5g
- amelyből cukor: 0g
Fehérje: 11g
Só: <0,04g

Receptek árpagyönggyel
növényi alapú receptek árpagyönggyel

Zöldséges árpagyöngy és mézes-datolyás gersli

Árpagyöngy dióval

Hozzávalók:

- l csésze árpagyöngy
- 2 marék durvára vágott, pirított dió
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáakanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- só

Elkészítés
Főzzük meg az árpagyöngyöt 3 csészényi sós vízben. Ha előzőleg néhány órára beáztatjuk, hamarabb megfő.
A frissen pirított dióhoz hozzáadjuk a fűszereket, jól átforgatjuk, és a megfőtt gerslibe beleforgatjuk. Önálló fogásként és köretként is ízletes.

Cikkszám: 21022

Termék címkék:
Vegán