Leírás
A jázmin rizsről
A Jázmin rizs egy hosszú szemű rizsfajta, dél-kelet Ázsiában vált honossá. Nevét illatáról kapta, aromáját 1-1,5 évig megőrzi. Egyedi aromájú rizs, finom és lágy textúrával. A termelők azt mondják, hogy a rizs illata alapján pontosan meg tudják határozni, hogy az adott ország mely területén termesztették.
A jázmin rizs jellemzői
Fehérjét és szénhidrátot tartalmaz
Vitaminok
- niacin (B3 vitamin) tartalmának fontos szerepe van a koleszterinszint szabályozásában
- tiamin (B1 vitamin) tartalma kedvezően hat az idegrendszerre, a szellemi teljesítőképességre
Ásványi anyagok
- Vastartalma segít a vérképződésben
- szeléntartalma pedig immunerősítő
A jázmin rizst főleg köretként készítik, de más jellegű rizsételhez is jó választás.
100 gramm jázmin rizs tápértéke
Energia KJ-ban: 1456
Energia Kcal-ban: 348
Zsír: 0g
- amelyből telített zsírsav: 0g
Szénhidrát: 80g
- amelyből cukor: 0g
Fehérje: 8g
Só: 0g
Receptek jázmin rizzsel
Epres gyümölcsrizs
Zöldségnyárs jázmin rizzsel
Kókuszos tejberizs eperzselével
Áfonyás rizstorta
Hús nélküli töltött káposzta
Rizsfelfújt eperrel
Recept: jázmin rizs zöldfűszerekkel
Hozzávalók:
25 dkg jázmin rizs
1 fej felaprított vöröshagyma
3-4 gerezd felaprított fokhagyma
kevés hidegen sajtolt olaj
só ízlés szerint
csipetnyi zöldfűszer (bazsalikom, kapor, citromfű, majoranna, snidling)
Elkészítés:
A hagymát az olajon megpároljuk, a végén hozzáadjuk a fokhagymát (ügyeljünk, hogy meg ne égjen).
A megmosott rizst hozzákeverjük, hozzáadjuk a sót, a zöldfűszereket és felöntjük a rizs mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségű vízzel.
Grillezett, vagy párolt zöldségekkel is tálalhatjuk.
Cikkszám: 20068