Leírás
A köles sok vitamint, ásványi anyagot és lecitint is tartalmaz.
Jelentős a foszfor-, kalcium-,magnézium-, szilícium- és a vastartalma.
Napi 100 g köles fogyasztása a napi vasszükséglet közel 50%-át fedezi.
A köles könnyen emészthető, nem hizlal, ezért mindenki számára ideális táplálék. Telítetlen zsírsavakban gazdag.
Szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Serkenti az immunrendszert
- Szilíciumtartalma és kovasavtartalma jelentős szerepet játszik a haj, a bőr, a fogak, a szem és a körmök egészségének megőrzésében.
- Rugalmassá és fényessé teszi a bőrt, karbantartja az erek falát, a kötőszöveteket és az emésztőrendszert.
- Megelőzi a fogszuvasodást, és segít a fogak zománcának megvédésében.
Összetétele alapján hasznos fogyasztani vese- és húgyúti fertőzéseknél, karbantartja a koleszterin-szintet, ezzel nagyban akadályozza az érelmeszesedést és a vesekőképződést, valamint gátolja a trombózis kialakulását is.
A kölesről fellelhető legrégebbi adatok a Kr. előtt 7000-5000 év közötti Kínából származnak. Észak-Kína területén ekkor legelterjedtebb gabonanövény a köles volt.
Az ókori görögök és az egyiptomiak is tudták, hogy a köles fogyasztása egészséges és tápláló.
A magyarság már a honfoglalás óta ismeri, népszerűsége koronként változott.
A köles elkészítése - rövid videó
100 gramm köles tápértéke:
Energia KJ-ban: 1606
Energia Kcal-ban: 378
Zsír: 4,2g
- amelyből telített zsírsav: 1g
Szénhidrát: 72,85g
- amelyből cukor: 6g
Fehérje: 11g
Só: <0,0005g