Leírás
A vöröslencse igen jó tápértékű
Más hüvelyesekhez (bab, lencse, csicseriborsó stb.) hasonlóan a vöröslencse is kiváló tápértékű alapanyag. Konyhailag sokféleképpen elkészíthető. Felhasználhatjuk levesekhez, főzelékekhez, növényi fasírtokhoz vagy burgerekhez, de még palacsinta alapanyagául is szolgálhat.
- Fehérjetartalma a növényi eredetű alapanyagok között kiemelkedő, 25,5 g fehérje található 10 dkg vöröslencsében.
- Élelmirost-tartalma is magas, ami segíti bélrendszerünk működését, táplálja a beleinkben élő baktériumokat. 10 dkg vöröslencsével a napi élelmirost-ajánlás akár 25-30%-át biztosíthatjuk.
- A vöröslencsének kevesebb a zsírtartalma mint például a borsónak, viszont tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat is.
- A vöröslencse különösen gazdag magnéziumban, vasban, viszont ennek jó felszívódásához feltétlenül C vitaminban gazdag friss zöldségekből készült salátákkal együtt tálaljuk.
- A szervezetünkre rendkívül kedvező hatású összetevői még a következők: kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, réz, bór, jód, kobalt, cink, króm, B2, pantoténsav, B6, folsav és biotin van benne.
- A lencse nagyszerű forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely a szervezetben szerotoninná alakul.
- A vöröslencse javítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert.
- A lencsefélék közül a legkönnyebben tudjuk emészteni, és próbálkozhat vele az is, aki egyébként nem fogyaszt babféléket. Még kedvezőbb az emésztőrendszer számára, ha római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával fűszerezzük.
- A vöröslencsét főzés előtt nem kell beáztatni, és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek.
A vöröslencse Ázsia hegyvidékeiről terjedt el. Jelenleg Európa déli, délkeleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztik. Termesztése csak a mérsékelten meleg és nem szélsőségesen száraz éghajlatú vidékeken eredményes.
A római korban már ismeretes volt, hogy a rendszeres lencsefogyasztás, az embert nyugodttá és türelmessé teszi.
Tejfölös vöröslencse saláta
Hozzávalók:
- 250 g vöröslencse
- 2 dl növényi tejföl
- só
- babérlevél
- mustár
- 1 citrom
- 1 csomag újhagyma
- fél fej saláta
Elkészítés:
A lencsét kétszeres mennyiségű vízben a sóval és a babérlevéllel lassú tűzön puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni és tegyük hűtőszekrénybe.
Közben készítsük el a tejfölös öntetet. Keverjük a tejfölhöz a felkarikázott újhagymát, a sót, a mustárt, a citromlevet. Ízesíthetjük felaprított petrezselyemmel, és kevés mézzel is.
Forgassuk bele a levétől alaposan lecsorgatott lencsét. Tálaláskor díszítsük salátalevelekkel.